To boek or not to boek


Het is nooit mijn bedoeling geweest om een boek te schrijven over mijn leven met kanker. Na een jaar van overleven waarin ik een zware 10 uur durende operatie onderging, 30 bestralingen kreeg en een intensief revalidatietraject aflegde, hielp het schrijven van een blog over mijn leven met kanker mij om te leren omgaan met mijn nieuwe situatie. De uitslag van mijn controle scan in augustus 2022 was positief, waardoor de angst om binnen afzienbare tijd te overlijden, die mij tot dan in de greep hield, voorlopig verdween. Ik ‘moest’ weer verder met mijn leven, maar wel met alle beperkingen die het gevolg zijn van die plaaggeest die zich nu al twee jaar in de buurt van mijn kleine hersenen bevindt.

Verwerking
Het schrijven over mijn situatie hielp mij om alles wat gebeurd was in mijn leven te verwerken, een plek te geven en voor zover mogelijk te berusten in wat me was overkomen. Hoewel het me veel energie kostte en ik met een blog vrijwel de gehele week bezig was, gaf het mij voldoening om iedere keer weer een stukje van mijn plots zo veranderde leven te openbaren. Hetzelfde gold voor alle reacties die ik kreeg nadat ik mijn nieuwe blog via sociale media deelde. De ene keer waren het er meer dan een andere keer, maar altijd waren ze meelevend, begripvol, vol empathie en ondersteunend. Nog mooier vond ik de warme reacties die ik soms kreeg van mensen in een soortgelijke situatie. De suggesties, die mij werden gedaan om mijn blogs te bundelen en uit te geven, streelden weliswaar mijn ego, maar lange tijd zag ik daar zelf niets in. Voor wie? Waarom? En wie zou zo’n boek dan kopen?

Zoektocht naar informatie
Na verloop van tijd veranderde mijn mening. Ik ben zelf toen ik de diagnose kanker kreeg immers ook intensief op zoek gegaan naar informatie. In eerste instantie naar medische, meer ‘technische’ informatie over mijn ziekte. Hoe ontstaat een hersentumor? Wat zijn mogelijke behandelingen? Wat is het perspectief? Op dat soort vragen wilde ik als eerste antwoord krijgen. Al snel had ik geen behoefte meer aan info over dit soort zaken. Het is nu eenmaal wat het is; je bent overgeleverd aan de kunde van de artsen en nog veel meer aan de grillen van die tumor. Nee, ik wilde na een paar weken vooral weten wat de ervaringen – op schrift vooral, ik zat niet te wachten op persoonlijk contact met  lotgenoten – waren van mensen in een zelfde of soortgelijke situatie. Mensen die net als ik moeten leven met de aangekondigde dood. Hoe ga je daarmee om? Hoe deel je je dag in? Welke keuzes maak je? Wat is nog belangrijk?

Vlek op bestaan
Ik heb zelf meerdere boeken gekocht van onbekende auteurs met een zelfde vlek op hun bestaan als ik. En dat heeft mij, maar ook mijn lief,
van tijd tot tijd geholpen. Dus waarom zou mijn verhaal mensen niet kunnen helpen? Dus ja, ik ga kijken of ik die blogs inderdaad kan uitgeven, maar zoals gezegd, daarbij heb ik wel een steuntje in de rug nodig.

Drempel
Voordat ik namelijk dit avontuur tegemoet treed, dat mij zowel tijd, energie als geld gaat kosten, wil ik enigszins weten hoe groot de behoefte daadwerkelijk is aan een boek met mijn persoonlijke verhalen. Ik heb inmiddels met een uitgever contact gehad, die me wist te vertellen dat mijn blogs ‘interessant zijn en goed geschreven’, maar dat het uitgeven van een boek met al mijn blogs commercieel niet interessant is. Een optie die me op de valreep geboden werd, is dat ik zelf een aantal boeken afneem. Dat maakt de drempel voor de uitgever een stuk lager. Uiteraard ben ik daartoe bereid, maar alles heeft wel zijn grenzen. Wat wat mij betreft de drempel een stuk lager maakt om in te stappen, is de ‘zekerheid’ dat mijn boek ook gekocht gaat worden of dat mijn ‘project’ anderszins ondersteunt. Dat kan op verschillende manieren.

Koop een boek
Ik zou op voorhand graag willen weten hoeveel personen ongeveer een exemplaar van mijn boek ‘Van vlotte vent tot kankerpatiënt’ (de verwachte verkoopprijs bedraagt 20-25 euro) zouden kopen. De bedoeling is om het boek begin volgend jaar uit te laten komen. Geïnteresseerd? Stuur me dan een persoonlijk bericht met vermelding van je contactgegevens. Dan kan ik geïnteresseerden persoonlijk informeren over de voortgang. Meer boeken bestellen mag natuurlijk ook, laat het weten..

Doneer of sponsor
Het kan ook zijn dat je een bedrijf hebt of op je werk besluiten mag nemen, die te maken hebben met donaties of sponsoring. Misschien is (financiële) ondersteuning van dit initiatief dan wel een optie voor jou of jouw bedrijf. Het hoeft niet per se om grote bedragen te gaan, elke bijdrage is welkom. Bij sponsoring worden je bedrijfsnaam en/of logo ook in het boek vermeld en zal bijvoorbeeld bij media-aandacht jouw bijdrage zeker onder de aandacht worden gebracht. Besef wel dat ik geen bestseller op de markt breng. Zowel bij doneren (schenking van een bedrag zonder verdere tegenprestatie) als bij sponsoring zal de gunfactor daarom leidend moeten zijn. Overigens ben ik ook blij met ondersteuning als het gaat om publiciteit en/of het aanbieden van mogelijkheden/locaties waar het boek te koop kan worden aangeboden of als inkijkexemplaar een plek kan krijgen. Mocht je op een van de hierboven beschreven manieren een letterlijke of figuurlijke duit in het zakje willen doen, laat het dan ook weten via een persoonlijk bericht. Het stemt mij hoopvol, dat in ieder geval de leukste boekhandel van Schiedam en omstreken (Post Scriptum van Gerben en Marijke de Bruijn) op voorhand steun heeft toegezegd. Waarvoor bij voorbaat dank!

Okay, tot zover. Ik ben nu ontzettend nieuwsgierig naar de hoeveelheid en soort reacties. Over ongeveer een maand maak ik, mede afhankelijk van jullie reacties, de balans op. Het zal duidelijk zijn dat ik bij zo’n 3,4 enthousiaste reacties het boek laat voor wat het is. No hard feelings in dat geval…